Aurinko
paneeleiden
kannattavuus

Onko aurinkopaneeleiden hankkiminen kannattavaa? Miten aurinkopaneelien kannattavuus kannattaa laskea?

Lue lisää

TMA vai sijoitetun pääoman tuotto-%

Perinteinen tapa lähestyä aurinkopaneeleiden kannattavuutta on takaisinmaksuajan laskeminen. Eli jos 9 000 euron järjestelmä säästää 750€/12kk (tai 6000€ järjestelmä 500€/12kk) on takaisinmaksuaika 12v. Matemaattisesti asia on juuri näin. Tässä laskutavassa ongelmana on se, että isoimmassa roolissa on sähkön kokonaishinta, eli se mitä yksi kilowatti pistorasiaan ostettuna maksaa. Tämän päivän sähköhinta on helppo tarkastaa tuoreimmasta sähkölaskusta, mutta mikä on hinta viiden vuoden päästä? Entä kahdenkymmenen vuoden kuluttua? Aurinkopaneeleiden tekninen käyttöikä on Suomessa 30-40 vuotta – ja totuus on, ettei meistä kukaan tiedä mitä sähkön – tai sähkön siirtämisen – hinnoille tulee tänä aikana tapahtumaan. Kun sähkön kokonaishinta nousee, takaisinmaksu aika lyhenee.

Toinen takaisinmaksuaikaan liittyvä kysymysmerkki on investoinnin vaikutus kiinteistön hintaan. Jos 7500€ aurinkopaneelit nostavat asunnon arvoa vaikka 5000€, on hankinta maksanut itsensä 66% takaisin heti asennuspäivänä.

Kenties järkevin tapa laskea aurinkopaneeleiden kannattavuutta on sijoitetun pääoman tuotto-% (ROI) joka kertoo vuosittain, kuinka paljon investointi on tuottanut. Jos yhdeksän tuhannen euron järjestelmällä päästään 600 euron vuosittaiseen säästöön, se tarkoittaa 6,66% tuottoa. Aurinkosähköjärjestelmä on erittäin tuottava sijoitusmuoto.

Järjestelmän jokainen komponentti on suojattu pitkällä takuuajalla (esimerkiksi aurinkopaneeleille myönnetään 25v tehontuottotakuu) joka tekee investoinnista lähes riskittömän. Lisäksi auringon säteilymäärä on helposti ennustettavissa, jonka vuoksi kunkin vuoden tuotto pystytään ennustamaan pitkälle tulevaisuuteen. Sijoitetun pääoman tuottoa laskiessa on vielä se hyvä puoli, että sähkön kokonaishinnan nousu näkyy suoraan tuottoprosentissa. Jokaisen vuoden jälkeen voi tarkistaa järjestelmän tuottaman sähkön määrän, sekä kulloisenkin sähköhinnan ja näiden lukujen avulla tarkastaa kunkin vuoden tuottoprosentin.

Sijoitetun pääoman tuottoa laskiessa on vielä se hyvä puoli, että sähkön kokonaishinnan nousu näkyy suoraan tuottoprosentissa. Jokaisen vuoden jälkeen voi tarkistaa järjestelmän tuottaman sähkön määrän, sekä kulloisenkin sähköhinnan ja näiden lukujen avulla tarkastaa kunkin vuoden tuottoprosentin.

Aurinkopaneelien $/W-hinnan kehitys 1975-2015

Kaaviokuva aurinkopaneelien hinnan kehityksestä 1975-2015

Kesällä 2017 ala saavutti tärkeän merkkipaalun, kun Intia päätti luopua 13,7 gigawatin edestä hiilivoimaprojekteja, koska aurinkovoimaloiden rakentaminen todettiin edullisemmaksi. Maailmalla aurinkopaneeleita asennetaan päivittäin ~500 000 kpl, joten on selvää, ettei aurinkosähkö ole enää ”harrastelua” vaan taloudellisesti järkevä hankinta.

Aurinkosähköjärjestelmän hintaan vaikuttavat tekijät

Omakotitaloissa aurinkovoimalan hintaan vaikuttaa muutama asia; järjestelmän koko, kattomateriaali – ja tyyppi,sähkötöiden laajuus ja älyominaisuudet.

Järjestelmän koko on luonnollisesti kaikkein eniten hintaan vaikuttava seikka: kaksikymmentä aurinkopaneelia maksaa enemmän kuin kymmenen paneelia. Lisäksi järjestelmän oikeanlaisella mitoituksella on valtava merkitys järjestelmän rahallista kannattavuutta mietittäessä. Hyvin harvoin mitoituksen lähtökohtana on katon koko tai asunnon asuinpinta-ala, sillä pääsääntöisesti oikeankokoista järjestelmää lähdetään suunnittelemaan toteutuneen sähkönkulutuksen pohjalta.

Aurinkovoimala pystytään toteuttamaan turvallisesti kaikille kattotyypeille. Jotkin kattotyypeistä ovat työläämpiä kuin toiset; esimerkiksi jyrkällä katolla aurinkovoimalan asentamiseen kuluu selvästi enemmän aikaa, kuin loivalla katolla.Tasakatolle rakennettu aurinkovoimala on lähtökohtaisesti harjakattoa arvokkaampi, johtuen asennustelineiden korkeammasta hinnasta.

Sähkötyöt ovat monesti asennuksen eniten aikaa vievä työvaihe. Onhan se myös ainoa luvanvarainen osa asennusta, josta täytyy myös tehdä asianmukainen ilmoitus verkkoyhtiöön. Oleellinen asia sähkötöiden osalta on, miten helposti pääsemme invertteriltä sähkökeskukseen.

Yksinkertaisimmillaan aurinkovoimala pitää sisällään katolle asennettavat aurinkopaneelit, sekä invertterin, joka muuttaa tasasähkön vaihtovirraksi. Yleisin järjestelmään liitettävä älyominaisuus on etäseuranta, joka mahdollistaa sähkön tuotannon seuraamisen etänä älypuhelimella tai tietokoneella. Lisäksi aurinkovoimalaan on liitettävissä erilaisia älyominaisuuksia, joilla parannetaan voimalan kannattavuutta. Yleisin ”äly” on perinteinen kellokytkin-ohjaus, jolla ohjataan sähkökuormaa (esimerkiksi lämminvesivaraajan käyttöä) päiväaikaan, jolloin järjestelmä tuottaa parhaiten sähköä. Sähkökuormaa on myös mahdollista ohjata erilaisin säätilaennustuksin tai sähkön pörssihinnan mukaan.

Ilmakuva talon katosta jossa aurinkopaneelit

OTA YHTEYTTÄ:

OTA YHTEYTTÄ NIIN ME SELVITÄMME
MITEN SINÄ PYSTYT HYÖDYNTÄMÄÄN
UUSIUTUVAA ENERGIAA KODISSASI.

Kiitos!
Oho! jotain meni pieleen.

Yhteystiedot